דברי פתיחה וברכה: ד"ר חזי עמיאור, אוצר אוסף ישראל, הספרייה הלאומית
הנחיה: ד"ר נוית בראל, משוררת וחוקרת ספרות
בהשתתפות:
ד"ר דורי מנור, משורר ועורך כתב העת "הו!", נועה שקרג'י, משוררת, עורכת חוקרת. מקום לשירה, האוניברסיטה העברית בירושלים וגלעד מאירי, מקום לשירה וביה"ס לאמנויות המילה
לירון לביא טורקניץ' מעצבת פונטים וחוקרת האות העברית, בוגרת תואר שני בעיצוב פונטים של אוניברסיטת רדינג באנגליה
ירונימוס, מעצב גרפי ואמן מזרח תיכוני, מקים הלשכה לטיפוגרפיה עברית
מיכל סהר, בצלאל, אקדמיה לאמנות ועיצוב, ירושלים
ד"ר גיל וייסבלאי, מנהל ארכיון הזז
ד"ר גידעון טיקוצקי, חוקר במרכז סכוליון באוניברסיטה העברית
השריפה שפרצה בבית עגנון בגרמניה כילתה רבים מכתביו. ביניהם גם כרך סיפורים על הבעש"ט, שכתב יחד עם מרטין בובר."קורפוס חסידיקום" שמו. מתוך הדפים החרוכים שרדו 38 סיפורים בחלקי שורות. כעת, מנסה יהודה עציון להשלים אותן תוך שמירה על נאמנות לסגנונו הייחודי של עגנון
ד"ר נגה רוזנפרב, מחברת הספר: "הקומה השניה, חייה ויצירתה של עמליה"
ד"ר גילה פלם, ראש מחלקת המוזיקה וארכיון הצליל הלאומי, הספרייה הלאומית
יעל גורי, חוקרת ומרצה לספרות, בתו של חיים גורי ושותפה בהבאת שיריו האחרונים לפרסום
באיזה שלב הדחף שלנו להציג את עצמנו כשונים ממי שאנו באמת הופך מניסיון נורמטיבי להצטייר כמוצלחים למסע אכזרי של פסיכופת? דיון עם הסופר דרור משעני על אמת ועל האמצעים הכשרים והלא-כשרים לעוותה, להסתירה או לבדות אותה כליל בעקבות ספרו ״שלוש״
שני הדחפים הבסיסיים ביותר של האדם הם יצר החיים ויצר המוות, והם פועלים על האדם ללא הפסק מיום היוולדו - דיון עם הסופרת מיכל בן נפתלי על שני הכוחות האימתניים האלה, שסותרים זה את זה אבל גם מזינים זה את זה, בעקבות הנובלה ״שולי הספר״ (מתוך הספר ״בגד מאש״)
האם אדם יכול להכחיש את מי שהוא, או למחוק את מי שהיה ולהעלם? ומה קורה למי שדבק בחשיפה ומתעקש לגלות? דיון בצורך להעלם ובחובה להתגלות עם הסופרת יעל נאמן בעקבות ספרה ״היה היתה״
חמדנות, קנאה וצרות עין – שלוש אחיות עם מטרה משותפת: לבלוע ולבלוע ולבלוע כדי שבתוכנו יהיה יותר מאשר בתוך האחר. מה קורה כשחומדים עד התפקעות, ומתי הגרגרנות הבלתי ניתנת לסיפוק גורמת לדחייה ולהקאה? דיון בחמדנות, בקנאה ובצרות עין עם ירמי פינקוס בעקבות ספרו ״החמדנים״.
נדמה שהרגש האנושי המסרס ביותר הוא אשמה, בין אם היא פונה פנימה, אל העצמי, ובין אם היא מכוונת החוצה, אל האחר - דיון על אשם ואפשרות לתיקון ביחסים אדיפליים ובכלל עם הסופר חיים באר בעקבות ספרו ״צל ידו״.
האם המצפן האתי אמור למנוע נקמנות, ומתי דווקא החוש המוסרי הוא אשר 'מצדיק' את הנקמה? דיון עם הסופר יניב איצקוביץ׳ על המקומות שבהן אנו מתירים לגיבורים שלנו לפעול באלימות אכזרית, ועל הסיבות הנפשיות שבגינן אנו מרשים זאת, בעקבות ספרו ״תיקון אחר חצות״.
המשורר רוני סומק הוא מן הידועים והאהובים במשוררי ישראל. יצירתו השירית תורגמה ליותר מארבעים לשונות. השיחה תעסוק בשלל צדדים של יצירתו השירית ובהם שירי משפחה, שירי אהבה, שירה חברתית ופוליטית ושירים ארספואטיים.
המשוררת, הסופרת וחוקרת ההינדואיזם מיה טבת דיין הפכה בשנים האחרונות לאחת המשוררות והפובליציסטיות המובילות בישראל. השיחה תעסוק בחיפוש אחר בית בארץ ובעולם, בפרידה מדמותה של האם, בדיבור הבין-דורי בתוך שושלת של נשים וביצירה פמיניסטית בימינו.
המשוררת, הסופרת והמתרגמת טל ניצן, כלת פרס טשרניחובסקי לתרגום, היא מן הקולות הבולטים ביצירה הישראלית בעשורים האחרונים. השיחה תעסוק בעיקר ביצירתה השירית בשנות האלפיים, שירה מעורבת חברתית ופוליטית וגם ביחסים בין השירה לפרוזה הקצרה ולשני הרומנים שכתבה.
צילום טל ניצן: בר גורדון
המתרגמת וחוקרת התרבות דינה פון שוורצה מתרגמת בעשור האחרון משירתן של משוררות יהודיות כותבות גרמנית ובהן הילדה דומין, רוזה אוסלנדר, חנה ארנדט ונלי זק"ש, כלת פרס נובל לספרות לשנת 1966. השיחה תעסוק במפעלה התרגומי החשוב, בשאלה איך התמודדו המשוררות הללו ביצירתן עם הטראומה של השואה ואיך מצאו את השפה לומר את מה שמעבר למילים.
ההרצאה תעסוק בתהליכי התהוות של כמה מן היצירות היפות בספרות העברית. דרך עיון בסקיצות, בטיוטות מוקדמות, במחיקות ובעריכות של יצירות הספרות נתחקה אחר שלבי היצירה: הלבטים, ההיסוס, ההכרעות והחרטות.
נביא נערץ או רדוף ומנודה?! המשורר אורי צבי גרינברג כתב מילים שטלטלו והסעירו את החברה בישראל. ד"ר יהושבע סמט שינברג, מזמינה אתכם לביקור וירטואלי בארכיונו שבספרייה הלאומית, במהלכו נתוודע לתעודות ומכתבים ונקרא משיריו לאורם.
דור הביט היא תנועה ספרותית שהחלה בארצות הברית של סוף שנות הארבעים. התנועה השפיעה רבות על ההתפתחות התרבותית והפוליטית בארצות הברית של אחרי מלחמת העולם השנייה. אריאל תגר, מוזיקאי, אמן סאונד ואספן תקליטים, מקדיש את הפלייליסט הזה לסופרים והמשוררים של דור הביט, אלן גינזבורג, וויליאם בורוז וג׳ק קרואק, לרעיונות שבהם דגלו ולאמנים שהושפעו מהם לאורך השנים.
האלמנטים המרכזיים של תרבות הביט היו נון קונפורמיזם והתנגדות לערכי הזרם המרכזי, התנגדות לחברה חומרנית, זכויות להט״בים, כמיהה למסעות רוחניים, חופש מיני והתנסות בסמים פסיכדליים. דור הביט פרץ מוסכמות של שמרנות אמריקאית והיה הבסיס לתנועת ההיפים ודור הפרחים של שנות השישים. אמנים כמו בוב דילן, ג׳ים מוריסון, דיוויד בואי וכמו כן הביטלס, קינג קרימזון ונירוונה הם קומץ מקהל הקוראים האדוק של התנועה וכולם הושפעו עמוקות מכתביהם של חברי דור הביט. יהיה נכון לטעון שהשפעתם של חברי התנועה שינתה ללא היכר את התרבות האמריקאית ועיצבה את דמות המורד הנווד, לוחם המחאה החברתי והיוצר האלטרנטיבי שהפכו לאבני פינה בלקסיקון התרבותי של אמריקה של המאה העשרים. המוטו של התנועה: ״המחשבה הראשונה היא המחשבה הטובה ביותר״.
על השירים:
1. לקסיקון פארודי של תנועת הביט. שפת הצעירים הבוהמיינים הפכה כמעט לבלתי מובנת לאוזן זרה. אך אל דאגה! תקליט זה ילמד אתכם כיצד לדבר היפ.
2. לואי ארמסטרונג שר את שיר הנושא של הסרט ״דור הביט״ מ1959 (שנחשב לסרט הפילם נואר האחרון שנעשה). הסרט מצייר תמונה שנויה במחלוקת של חיי הביטניק שבאה לידי ביטוי גם במילות השיר.
3. שיר סאטירי בעל אותו השם המתאר את אורח חייו הנהנתני וחסר הדאגות של הביטניק לעומת חייו של עובד המשרד הקונפורמיסט.
4. בוב מקפדן הוא משורר ביט ובעל חנות הספרים וההוצאה לאור city lights שפרסמה רבות מכתביהם של חברי התנועה. פה בשירו שלו - The World is a beautiful place
5. בוב דילן הוא אחד ממעריציו הגדולים ביותר של אלן גינזבורג, מראשי תנועת הביט. הקטע הזה הוקלט בין טייקים של הקלטת האלבום השני של דילן והלהקה ונותן הצצה לטירוף של תקופת יצירת האלבום. דילן משנה את מילות הסטנדרד האמריקאי see you later alligator ומעניק עוד מחווה לגינזבורג, אחת מיני רבות בקריירה שלו.
6. קולאבורציה מיוחדת של אלן גינזבורג עם מפיק האוונגארד/דיסקו ארתור ראסל. ההקלטות נחשפו ב2016, שנים אחרי מותם של השניים, שבחייהם גם היו בני זוג לרגע.
7. פסקול הסרט ״ארוחה עירומה״ של דיויד קרוננברג מבוסס על ספרו של וויליאם בורואוז, ממקימי תנועת הביט. הספר זכה להכנס לרשימת הנובלות הטובות ביותר של מגזין טיים.
8. סרז׳ גינזבורג לא היה חלק רשמי מהתנועה אך הרבה מעבודתו גילמה את רוח הביט.
9. פסקול הסרט ״On the Road” שמבוסס על ספרו של ג׳ק קרואק.
10. פסקול סרט הקאלט הבריטי ״נערת הביט״ מ1960
11. פסקול סרט הקאלט הבריטי ״נערת הביט״ מ1960
12. הכמיהה הרוחנית למזרח החלה בארהב בעיקר בעקבות תנועת הביט. הביטלס הם דוגמא מפורסם למעריצי ביט שנסעו למסע רוחני במזרח אבל הנה דוגמא איזוטרית יותר - ביל פלאמרס והאחים הקוסמים!
13. פט בוי סלים - המפיק האלקטרוני המצליח ביותר של סוף שנות התשעים - במחווה מהורהרת לניל קסדי, ממשוררי הביט המרכזיים שדמותו מופיע פעמים רבות בכתביהם של חבריו לתנועה.
14. אלבום שיתוף פעולה בין טום ווייטס לוויליאם בורואוז.
15. ביטניק - אליס סטיוארט
16. קינג כרימזון בשיר שלם שמוקדש לניל קסדי וג׳ק קרואק
17. דברי סגירה :)
גלעד כהנא מנהל דיאלוג עם זלדה דרך כתביה (פרוזה קצרה ומכתבים). השיח עוסק בזיהוי הנס, נס שאינו תלוי בהתרחשות שמחוץ לחוקי הטבע, אלא זיהוי יופיו הייחודי והחד פעמי של ההרף.
הכתיבה, זו המאפשרת את הדיאלוג הנ"ל, משמשת כגשר בין רגעי החיבור העילאי לבין האכזבה מהיעדרותו של אותו החיבור.
את הדיאלוג מלווה פסקול מקורי שהקליט כהנא במיוחד.
גלעד כהנא הוא מוזיקאי, אומן, סופר, שחקן, שדרן ויוצר רב תחומי. נולד במקסיקו בשנת 1970, כיום חי, יוצר ועובד בתל אביב. זוכה פרס מפעל הפיס לאמנויות ולמדעים על שם לנדאו. זוכה פרס אקו"ם למחבר השנה.
כהנא כתב והוציא לאור שלושה ספרים: ״פיסוק של נעלמים״ בהוצאת אבן חושן, 2013; ״מנוף מצביע אל הים״ בהוצאת הקיבוץ המאוחד, 2009; "תכנון להתאוששות מאסון״ בהוצאת כתר, 2003.
כמו כן כותב שירים עבור אומנים אחרים: דודו טסה, אביתר בנאי, יובל דיין, ׳הדג נחש׳, ברי סחרוף, ׳בלקן ביט בוקס׳, בועז שרעבי, גוראן ברגוביץ', ריף כהן, ישי לוי, יהודית רביץ, נורית גלרון, הראל סקעת, ארקדי דוכין, יהודית רביץ, יוני בלוך, מוקי, נינט, דייוויד ברוזה ועוד.
ב2015 השתתף בסרט "סיפור על אהבה וחושך" בתפקיד ראשי לצידה של נטלי פורטמן. (בנוסף שיחק גם בסרט "האיש שבקיר" ובתפקידי אורח ב"אחיות המוצלחות שלי" וב"ככה זה" של דנה מודן ואסי כהן, 'האחיין שלי בנץ' ועוד.)
שידר תכנית שבועית אישית ב"כאן תרבות" ובגלגלץ. ניהל אמנותית את ערב הפתיחה של פסטיבל ישראל 2019. גלעד יוצר קולאז'ים, הציג במוזיאון ינקו דאדא, בגלריה סוזי ב'צבע טרי 8' , בגלריה חזי כהן, בגלריה ליטבק, בגלריה מאיה ובמכון המים - הגלריה העירונית גבעתיים.
בנוסף להיותו אומן קולאז'ים כהנא גם יזם ויצר אירועים מולטידיסיפלנריים המשלבים אמנים מתחומים שונים כגון אמנות פלסטית, מחול, מוזיקה חיה, מיצבי סאונד, מיצבי וידאו, תאורה, אדריכלות נוף ועוד. (אירועים כגון ההשקה של 'אפריקה שלי' שכללו מיצבים ב17 חדרים שונים, ערב הפתיחה של פסטיבל ישראל ואירוע המיצבים 'בין לבין' שהתרחש בשלושה בניינים להריסה בשד' סמאטס בת"א)
ביולי 2022 ישודר בערוץ 8 סרט ראשון בבימויו (במשותף עם עודד פרבר).